TN.cz testy potravin


testy potravin se roztrhl pytel, mnohé z nich bohužel míchají jablka s hruškami. Nedávný test ovocných složek v jogurtech vychází z chybné metody a desítky let starých článků a údajů. Zájem spotřebitelů o složení, původ a kvalitu potravin a zvýšené úsilí dozorových orgánů i médií v odhalování praktik klamání spotřebitele ústí do inflace testů potravin všeho druhu. Přemíra testů, obdobně jako přemíra značek potravin charakterizující výrobky podle rozdílných parametrů a klíčů, však ve svých důsledcích může spíše zmást. Stále častěji se stává, že konkrétní výrobek od stejného konkrétního výrobce se v jednom testu umístí na prvních příčkách v hodnocení kvality, v jiném ale zcela propadne. To je dáno jednak rozdílnými parametry hodnocení výrobků, ale i rozdílnými výrobními šaržemi, které se od sebe mohou, byť nepříliš, lišit. Spotřebitel se pak dostává do situace, kdy jsou mu předkládány výsledky na bázi hesla „míchání jablek s hruškami“, které většinu potravinářských výrobků neoprávněně degradují. Kromě toho, vzhledem k tomu, že laboratorní rozbory nějakou dobu trvají, se o výsledcích testů dozví v situaci, kdy již dotyčný produkt ze zkoumané šarže není v maloobchodních sítích.

Sledujeme filmy české i zahraniční produkce zdarma. Simpsonovi online jsou nejoblíbenější kreslený seriál.


300% chybovost testu

Vůbec největším problémem je pak použití takových metod, které nemají srovnání s obdobnými metodami hodnocení vzorků potravin. Právě to je případ testu ovocných složek v jahodových jogurtech prodávaných na tuzemském trhu, jehož výsledky publikoval měsíčník dTest a informace z něj pak byly prezentovány v médiích. K tomu je třeba velmi důrazně poznamenat, že takzvaná „sofistikovaná“ metoda použitá při hodnocení ovocných složek není nikde na celém světě certifikována a není ani používána našimi dozorovými orgány. Její chybovost je totiž při hodnocení ovocných složek jogurtů v případě, že je obsah takových složek nižší než 30 procent, až třistaprocentní. To znamená, že skutečné množství ovocné složky může být trojnásobně vyšší nebo nižší, než je uvedenou metodou zjištěný stav. K výsledkům testu se v oficiálním prohlášení vyjádřil Českomoravský svaz mlékárenský, jednotliví výrobci i výrobci ovocných složek. Je ilustrativní, že jejich argumenty v tuzemských médiích nezazněly, takže spotřebitelé kupující jahodové jogurty v ČR mají pocit, že místo ovoce konzumují chemii, že deklarovaný obsah ovocné složky je ve skutečnosti nižší a dokonce že jsou do jogurtů přidávány sušené schránky brouků. To je téměř šíření poplašné zprávy, a vypadá to, že celý případ bude mít dohru u soudů. Podle všeho oprávněně.

Filmy online z české a americké produkce. Nové filmy online zdarma a ihned ke shlédnutí. Evropa 2 je jedno z největších českých rádií. Sleduju seriály online naprosto zdarma.

Metoda byla zvolena chybně

Onou sofistikovanou metodou, kterou dTest využil k hodnocení vzorků, je takzvané stanovení hemicelulózy. V praxi jde přitom o metodu, která je ve stadiu ověřování. Již dnes je však známo, že jistou objektivitu dává tato metoda až od obsahu ovoce v jogurtech alespoň v podílu šesti procent. Aby byla chybovost metody zmírněna, je také nutné laboratorně prověřit alespoň deset vzorků od každého druhu jogurtu, což se nejspíše nestalo, nebo to alespoň z informací o testech jogurtů nevyplývá. Volba sofistikované metody byla tedy chybná, už proto, že drtivá většina v ČR vyráběných a prodávaných jogurtů má nižší podíl obsahu ovoce než zmiňovaných šest procent. I proto používají dozorové orgány pro stanovení podílu ovoce v jogurtech metody založené na analýze minerálů, zejména draslíku, hořčíku a manganu, a další fyzikálně-chemické metody, ze kterých je možné určit podíl ovocné složky. I tak jsou výsledné výsledky zatížené chybou provedení až ve výši 20 procent. Podle mlékárenského svazu přitom „podle stoupajícího množství zjištěné hemicelulózy a jejího vztahu k deklarovanému obsahu ovoce nevyplynula jakákoli souvislost mezi těmito parametry a tento vztah je tedy zpochybnitelný. Tvrzení hodnotitelů o příčinné souvislosti je tudíž neprofesionální a neodpovídající realitě. Navíc v případě, kdy výrobce ovocné složky při její výrobě pracuje s ovocem zbaveným například zrníček, jader a slupek, může být pak obsah hemicelulózy ve stejném ovoci zcela rozdílný,“ tvrdí svaz.

Chybovost zvolené metody prokázaly i výsledky týkající se produktů z Mlékárny Valašské Meziříčí. Jogurt, který v testu zvítězil, obsahoval stejnou ovocnou složku jako další výrobek této mlékárny umístěný na posledním místě, při čemž se obsah stanovené hemicelulózy u obou výrobků lišil o 150 procent. Podobné významné rozdíly byly zjištěny i u dalších výrobců a jejich výrobků obsahujících shodné ovocné složky. Výrobci se ohledně testu jahodových jogurtů také podivují nad mikrobiologickým hodnocením výrobků, podle nichž mají být probiotické jogurty s vyšším obsahem živých organismů horší než tradiční jogurty obsahující pouze jogurtovou mikroflóru a vykazující nižší celkový počet mikroorganismů.

Teletext je dostupný na každém kanálu. Přehledný TV program nabízí třeba portál Seznam.cz. Pohádky jsou dobrým způsobem, jak vyjádřit svůj cit k dětem.

„Umělé“ ovoce se používalo před padesáti lety

dTest ve svých závěrech také konstatuje, že „jogurt, jehož jahodová část by byla vyrobena jen ze samých ochucovadel, želatiny a barviv, laboratoř nenašla“. To jako by znamená, že používání ovoce uměle vyrobeného z uvedených surovin je „normální“. A to není pravda. Faktem je, že v minulosti se skutečně umělé ovoce při výrobě některých jogurtů, a nejen jich, používalo, stejně tak jako se k výrobě řepkového oleje používaly odrůdy obsahující kyselinu erukovou, a kvůli tomu smažení na takovém oleji lidem „smrdělo“. To ale mluvíme o období před 30 až 50 lety. Šlechtitelské procesy, stoupající úroveň laboratorního vybavení, postupující vědecké poznání a zájem spotřebitele o to, co vlastně konzumuje, ale zásadně změnily technologie výroby a používání surovin k výrobě potravin. I v případě umělého ovoce. Při takzvané osvětě spotřebitele by proto bylo záhodno neopisovat desítky let staré články a údaje, které dnes již neplatí. Mimochodem, pokud se týká umělého ovoce, pak jednou ze složek, se kterou je tento pojem také ztotožňován, je takzvané alginátové ovoce vyrobené z mořských řas, které má v řadě parametrů lepší nutriční vlastnosti, než „pravé ovoce“.

Tak či tak se dnes „želatinové“ ovoce do jogurtů, alespoň v ČR, nepoužívá. Dodavatelé ovocných složek přímo tvrdí, že se za 18 let praxe v oboru výroby ovocných složek do jogurtů nesetkali s požadavkem jakékoliv českého ani zahraničního výrobce jogurtů na náhradu skutečného ovoce nebo jeho části něčím umělým. Pokud by někdo věděl o jogurtu, který se prodává v České republice a kde by bylo skutečné ovoce prokazatelně nahrazeno umělou náhražkou deklarovanou jako skutečné ovoce, jsou připraveni za takový exemplář zaplatit finanční odměnu.


Reklama:


Jízdní kola pro každého cyklistu.
Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!